Na galavečeru Best of Realty byli vyhlášeni vítězové jubilejního 25. ročníku prestižní realitní soutěže

Best of Realty – Nejlepší z realit
Best of Realty – Nejlepší z realit, prestižní soutěž v oblasti nemovitostí, slaví letos čtvrt století své existence. Jedná se o jedinečnou platformou pro ocenění a prezentaci nejvýznamnějších realitních projektů v České republice. Slavnostního galavečera, který se konal v úterý 14. listopadu ve Fóru Karlín, se zúčastnily přední osobnosti českého realitního trhu. V letošním jubilejním pětadvacátém ročníku soutěže se potvrdil trend rostoucí kvality regionálního developmentu a z výhry se tak radují nejlepší realitní projekty ze všech koutů České republiky.
 
O nominaci na titul Best of Realty – Nejlepší z realit se v roce 2023 ucházely stavby dokončené na území České republiky po 1. lednu 2022, a to v pěti základních kategoriích: Rezidenční projekty, Administrativní centra, Obchodní centra, Hotely a Skladové a průmyslové areály. Při posuzování nominovaných projektů hrálo klíčovou roli urbanistické a architektonické řešení projektu, jeho přínos lokalitě, kvalita realizace, komerční úspěšnost a aspekt udržitelnosti. Vítěze vybírala jedenáctičlenná porota, složená z odborníků z řad Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí („ARTN“), bank, urbanistů, architektů, tržních analytiků a realitních makléřů. Dále byli vyhlášeni vítězové Zvláštní ceny poroty, držitel ceny ARTN za přínos realitnímu trhu, vítěz v kategorii Environmentální projekt roku a do Síně slávy byla uvedena další významná osobnost. 

„Odborná porota letos vybírala vybrala ty nejlepší z rekordního počtu více než osmdesáti developerských projektů a je jistě výborná zpráva, že i ve složitých časech dokáže český realitní trh generovat velmi zajímavé, hodnotné a kvalitní projekty,“ říká Tomáš Drtina, předseda odborné poroty.

Vítězství v kategorii Větších rezidenčních projektů získal projekt Fragment Karlín za výjimečnou architekturu, kvalitní zpracování, promyšlené detaily a inteligentní technologie řízení celého domu i jednotlivých bytových jednotek. Porota také ocenila, že bytový dům osazený zajímavými uměleckými díly obohatil mapu pražských architektonických počinů, přitahujících pozornost nejen domácích, ale i zahraničních návštěvníků metropole. Projekt La Vida Residence zvítězil v kategorii Menší rezidenční projekty především díky svému zcela netradičnímu a k přírodě přívětivému architektonickému pojetí. Nájemní dům se střešní zahradou a živou zelenou fasádou je moderním osvěžením nové bytové výstavby nejen v intenzivně se rozvíjející lokalitě pražských Hodkoviček, ale i v rámci celé metropole. 

První místo v kategorii Administrativní centra si odnáší projekt Masaryčka. Odborná porota ocenila spojení ikonické světové architektury pod taktovkou studia Zaha Hadid Architects, která citlivě respektuje historický charakter centra, a úspěšné revitalizace rozsáhlého brownfieldu u Masarykova nádraží. Díky tomuto projektu dochází k propojení centra metropole s Karlínem a Žižkovem, rozšíření veřejných prostor a také významnému navýšení zelených ploch v plánovaném veřejném parku, který vznikne zastřešením Masarykova nádraží. Projekt je certifikován LEED Platinum.

V kategorii Obchodních center porota přiřkla prvenství projektu OC Palác Pardubice. Porotu zaujala schopnost investora zrealizovat náročnou a zároveň komerčně úspěšnou rekonstrukci památkové chráněné brutalistní budovy bývalého OD Prior a jejího propojení se stávajícím obchodním centrem Palác Pardubice.

Nejvyšší hodnocení v kategorii Hotely získal Hotel Thaya v Havraníkách, který představuje moderní koncept propojení zemědělské a potravinářské výroby s turismem. Je kombinací citlivé rekonstrukce zemědělských objektů a designové novostavby s ubytovacími kapacitami a gastronomickým provozem. Porota kromě praktického a funkčního konceptu ocenila i jeho atraktivní architekturu a obchodní úspěch.

V kategorii Skladových a průmyslových areálů porotu nejvíce zaujal projekt Urbanity Campus Tachov, budovy Beta a Gama. Výrobně-skladový campus ve své kategorii zvítězil díky zdařilé rekonstrukci stávajícího areálu, která do dané lokality vnesla nový život. Porota ocenila jak zlepšení kvality pracovního prostředí ve stávajících halách, tak i novou výstavbu dalších budov, které splňují ta nejpřísnější ESG kritéria.

Zvláštní cena poroty letos putovala ke dvěma projektům. V případě Císařských lázní v Karlových Varech porotu oslovila citlivá a inovativní rekonstrukce památkově chráněného neorenesančního objektu, díky které vzniklo moderní prostředí pro pořádání kulturních i společenských akcí. Dále porotu zaujala renovace Winternitzových automatických mlýnů v Pardubicích. Díky soustředěnému úsilí se podařilo odvážnou a osvícenou myšlenku rozsáhlé proměny brownfieldu na břehu řeky Chrudimky dovést do úspěšné realizace. Promyšlený rozvoj celého areálu Winternitzových automatických mlýnů porota vnímá jako vzorný příklad partnerství veřejného, soukromého a neziskového sektoru.

Environmentálním projektem roku se stal projekt nájemního bydlení Fragment. Karlín. Ten je příkladnou ukázkou využití inovativních řešení a komplexního přístupu k realizaci udržitelné rezidenční budovy. Budova plnohodnotně využívá provozní BIM model. 

Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí letos udělila svou cenu „Award for Excellence“ Janě Hrabětové, která se zasloužila o přínos realitnímu trhu prostřednictvím své redakční činnosti a kontinuálního rozvoj soutěže „Best of Realty – Nejlepší z realit“.

Síň slávy se rozrostla o nového člena. Stal se jím Petr Palička, dlouholetý ředitel jedné z nejvýznamnějších českých developerských společností Penta Real Estate. 

Soutěž Best of Realty organizuje Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí, generálním partnerem soutěže je Česká spořitelna a partnerem Síně slávy poradenská společnost KPMG. Mezi hlavní partnery galavečera patří společnosti Siko, ELITE BATH + KITCHEN, Menhart, Allen & Overy, PRE, Laufen a BTR Consulting. Partnery galavečera jsou Svoboda & Williams, STO, Flat Zone, Pražská teplárenská, Alca, Rigips, Xella, Puradies. Mediálními partnery jsou Forbes, Sreality, Building World, remspace, Grade.

KOMPLETNÍ VÝSLEDKY 25. ROČNÍKU SOUTĚŽE BEST OF REALTY – NEJLEPŠÍ Z REALIT 
 
Rezidenční projekty většího rozsahu:

  1. FRAGMENT Karlín (Trigema, QARTA Architektura)
  2. Parvi Cibulka (YIT Stavo, Jakub Cigler Architekti)
  3. Jinonický dvůr (CREDITAS Real Estate, MS Architekti)
 
Rezidenční projekty menšího rozsahu:

  1. La Vida residence (Pavel Rejchrt, under-construction architects)
  2. U Kazínské skály (IBS-Rokal, Šafer Hájek architekti s.r.o.)
  3. Domy Chomoutov, I.etapa (o'home, Martin Fröml, Andrea Stříbrná)
 
Administrativní centra:
  1. Masaryčka (Penta Real Estate, Zaha Hadid Architects)
  2. Port7 (Skanska Property Czech Republic, DAM.architekti)
  3. Organica (CONTERA Investment X, SCHINDLER SEKO ARCHITEKTI)
 
Obchodní centra:
  1. OC Palác Pardubice (Palác Pardubice s.r.o., ESTE Design & Consulting)
  2. JAVOR Centrum (Vifina Delta, KYZLINK ARCHITECTS)
  3. OC Stará Boleslav (Traxial, VMS projekt)
 
Hotely:
  1. Hotel THAYA (THAYA vinařství, Jakub Cigler Architekti)
  2. Resort Český les – Aparthotel Železná (Apartmány Český les, Konceptual studio)
  3. Apartmány Florián (OPBH DEVELOPMENT, MS architekti)
 
Skladové a průmyslové areály:
  1. Urbanity Campus Tachov – budova Beta a Gama (URBANITY, Studio Komplits)
  2. Contera Park Ostrava D1 (CONTERA Investment VIII., SPOTarchitects)
  3. Panattoni Park Ostrov North – budova B (Panattoni Czech Republic, Rotagroup)
 
Zvláštní cena poroty 
  • Winternitzovy automatické mlýny (Pardubice)
  • Císařské lázně (Karlovy Vary)
 
Environmentální projekt roku
  • FRAGMENT Karlín
 
Cena ARTN za přínos realitnímu trhu:
  • Jana Hrabětová
 
Síň slávy:
  • Petr Palička, Penta Real Estate